Inred ditt biorum

De allra flesta av oss söker en plats där man kan få vara sig själv, slappna av och bara ladda batterierna efter en lång dag eller vecka. Denna plats kan förstås se ut på många olika sätt, eftersom vi alla trots allt är olika. En form av avkoppling är musik och film; underhållning som låter dig försvinna bort till en annan värld för en liten stund. Här ska vi titta på hur du på bästa sätt kan inreda ett rum där du till fullo kan njuta av detta; där du verkligen kan absorbera underhållningen på ett mycket avslappnat sätt.

Det tekniska först

Det är oftast bäst att börja med de tekniska installationerna. Börjar man istället med att möblera, får man kanske flytta möblemanget fram och tillbaka eftersom det då tillfälligt är i vägen för kabeldragning och liknande. Börja därför helst med ett tomt rum och applicera tekniken bit för bit. En bra början är att placera ut de största pjäserna först, det vill säga TV eller projektor med duk. När du är nöjd med placeringen kan kabeldragningen börja – om du nu inte valt ett helt trådlöst system det vill säga. Om inte handlar det främst om kablar till högtalarsystemet, som ibland kan behöva vara ganska långa beroende på hur långt du har från receivern till de bakre högtalarna (satelliterna).

Steg 2: möbler

När det handlar om sittkomforten ska du absolut inte snåla; särskilt inte när det handlar om ett rum där du söker största möjliga avkoppling. Här passar det exempelvis med ett par riktigt sköna fåtöljer, som med fördel är justerbara. Självklart bör du komplettera dessa med fotpallar för den yttersta komforten. Annat möblemang i den här typen av rum kan exempelvis vara några små sidobord, om du vill ha plats för snacks och dricka. Allting inom bekvämt avstånd från fåtöljerna, givetvis. Detta är ofta tunga pjäser, men det är ingen match för en flyttfirma om du någon gång skulle flytta.

Belysning och mörkläggning

Ljussättning och mörkläggning är viktigt i ett biorum. Du bör kunna mörklägga ordentligt, något du åstadkommer med hjälp av täta gardiner som går att dra för så att de täcker från vägg till vägg. Har du ditt biorum i källaren med endast små fönster, är detta förstås ett mycket enklare jobb. Belysningen bör vara väl avvägd och ska kunna dimmas, för att skapa den där riktigt genuina känslan av bio – gärna styrt med fjärrkontroll. Installera gärna spotlights runt om i rummet, som likt i biosalongen är placerade i en rad längs med sidorna av lokalen.

Övriga inredningsdetaljer

Ett biorum är inte direkt i behov av några särskilda inredningsdetaljer; rummet kan vara ganska avskalat eftersom det ofta är i mörker. Dock är det skönt att satsa på mjuka mattor på golvet, som samtidigt dämpar buller i rummet.