Hemmets hjärta – sovrummet

Sovrummet är det rum många spenderar mest tid i hemma. Förhoppningsvis är du där minst åtta timmar varje natt, och förmodligen lite extra tid utöver det. För att vi ska få bästa möjliga sömn varje natt är det viktigt att sovrummet är en lugn och harmonisk plats där vi verkligen får en chans att slappna av.

Investera i en bra säng

Är det något du verkligen förtjänar så är det en bra säng som gör gott för din kropp. Att sova i en säng som inte är anpassad efter en kan ge stora problem med rygg och nacke, och i värsta fall kroniska skador. De flesta rekommenderar en bra och prisvärd kontinentalsäng för att få bästa tänkbara sömn. Kontinentalsängar består av tre stora madrasser vilket gör att sängen blir lite högre än en vanlig. Den översta madrassen, bäddmadrassen är lätt att byta ut för att anpassa sängen efter dina behov. Dessa sängar finns i många olika modeller och de är dessutom väldigt snygga och ser bra ut i sovrummet.

Det är viktigt att lägga ner tid på att forska om vilken kontinentalsäng som passar en bäst innan man gör ett köp, för att slippa problem med sömnen senare.

Harmoniska inredningsdetaljer

För att få in en lugn och avslappnande miljö i sovrummet är det viktigt att tänka på hur man inreder. Mörka, dova färger hjälper hjärnan att slappna av på kvällen. Särskilt en dov blå eller grå färg är passande på väggarna. Undvik mönster i största möjliga mån då de snarare kan stressa upp hjärnan.

Huruvida man kan ha tv eller inte i sovrummet är vida omtvistat. De flesta menar att det är dåligt för sömnen och att man helst ska undvika skärmar helt och hållet någon timme innan läggdags. Har du svårt att sova kan det alltså vara en bra idé att ägna dig åt att läsa en bok eller något annat som inte inkluderar skärmar på kvällen.